Biografie

Marten is zijn muzikale loopbaan begonnen in het Friese dorpje Wons, waar hij geboren is. Hij werd er lid van de plaatselijke vereniging en begon op zijn 10e met muzieklessen bij de muziekschool in Bolsward. Eerst op cornet, maar al snel maakte hij de overstap naar de bugel. Zijn docenten waren in het begin Sjerp Wijbenga en later Jouke Hoekstra. Marten had veel plezier in de muziekles en hij probeerde de muziek die hij ergens hoorde te spelen op zijn bugel. Zo ontwikkelde hij zich snel, en al op jonge leeftijd speelde Marten bugel in verschillende regionale orkesten, waaronder de Wonseradeelkapel, het Friesch Koper Orkest en de AGO-Brassband.

Na zijn middelbare school wilde Marten naar het conservatorium. Omdat je daar niet met een bugel terecht kon, is Marten overgestapt naar de trompet. Op dit instrument is hij gedurende een groot aantal jaren actief geweest, als solo trompettist in het Frysk Fanfare Orkest en ook als lead trompettist bij de Bigband Friesland.

In 1989 behaalde Marten zijn Docerend Musicus diploma Trompet en het jaar erna, in 1990, zijn praktijkdiploma Hafabra-directie. Van 1990 tot 1992 studeerde Marten aan het Hilversums Conservatorium voor zijn Einddiploma Hafabra-directie.

In 1983 ging Marten studeren aan de toenmalige Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden, met als hoofdvakken Trompet en Hafabra-directie. Zijn docenten waren voor trompet Jan Holtrop en voor Hafabra-directie Dirk Annema en Gerrit Fokkema. In 1989 behaalde Marten zijn Docerend Musicus diploma Trompet en het jaar erna, in 1990, zijn praktijkdiploma Hafabra-directie. Van 1990 tot 1992 studeerde Marten aan het Hilversums Conservatorium voor zijn Einddiploma Hafabra-directie. Daar behaalde Marten zijn diploma bij Gerrit Fokkema.

Marten is dirigent geweest bij verschillende orkesten in de HaFaBra-wereld. Momenteel is hij dirigent bij fanfare Soli Deo Gloria in Heerde, fanfare Soli Deo Gloria in Ommen en Harmonie Prinses Juliana Beekbergen.