Arrangementen

Fanfare

Abide with Me

‘Abide with Me’ – Het beeldschone en intieme arrangement voor blaasorkest is van de hand van toparrangeur/componist Peter Graham. De fanfare bewerking is van Marten van der Wal.
Bestel hier

A Christmas Overture

Nigel Hess is een Britse componist/dirigent met vele gevarieerde talenten. Zijn levendige en kleurrijke Christmas Overture -geschreven in opdracht van John Rutter voor zijn Christmas Festival in 2007- was onmiddellijk een succes bij zowel uitvoerend orkest als publiek. Traditionele Engelse kerstliederen (zgn. Christmas Carols) zijn op vaardige wijze afgewisseld en met elkaar verweven in deze overture. De gebruikte Carols zijn: Ding Dong Merrily On High, Deck the Halls, Il est ne le divin enfant, Infant Holy Infant Lowly, Personent Hodie, We Wish You a Merry Christmas en Angels from the Realms of Glory, die de overture op majestueuze wijze afsluit. Fragmenten van andere Christmas Carols duiken onderweg op om het compositorisch weefsel te verrijken van wat zeker een van de meest aantrekkelijke orkestrale werken ooit geschreven voor de Kersttijd is.
Bestel hier

Alma Llanera

Alma Llanera wordt in Venezuela ook wel beschouwd als hun tweede volkslied. Kom in Zuid-Amerikaanse sferen met dit uitdagend en flitsend arrangement voor fanfare.
Bestel hier

Angels Voices

Dit koraal ging in 1861 in première ter gelegenheid van de feestelijke opening van een nieuw kerkorgel. Marten van der Wal maakte een sfeervol arrangement van de serene koraalmelodie waarin hij op subtiele wijze gebruik maakt van het slagwerk. Angel Voices is een prachtig intermezzo binnen de eredienst maar kan ook dienen als religieus rustpunt binnen uw concert.
Bestel hier

Ave Maria (Tanti Anni Prima)

Het werk Tanti Anni Primo is vooral bekend worden als AVE MARIA. Het werk bestaat uit twee delen, waarbij het eerste deel onderverdeeld is in twee gedeelten. In het 2e deel, verandert het karakter. Meer beweging, en vooral erg moderne akkoorden met veel dissonanten. Maar de vloeiende melodielijnen blijven behouden. 
De solo partij is beschikbaar voor B♭, C, en E♭ als ook voor solo soprano zang.
Bestel hier

Away in a Manger

De oudst bekende versie van dit Kerstlied, die stamt uit 1885, kan men vinden in een Luthers tekstboek. Lange tijd werd gedacht dat de tekst van Maarten Luther zelf afkomstig was, omdat in dit tekstboek de titel van het lied luidde:  Luthers gezang over het wiegje (Gecomponeerd door Maarten Luther voor zijn kinderen en nog steeds door Duitse moeders gezongen voor hun kinderen).
In dit arrangement is de hoofdrol voor een solo instrument.
Bestel hier

Carioca

‘The Carioca’ is een populair lied uit 1933 gecomponeerd door Vincent Youmans. Maar ook de naam van de dans, uit de film Flying Down to Rio, met Fred Astaire en Ginger Rogers. Het woord Carioca verwijst naar de inwoners van Rio de Janeiro.

De solo partij in dit werk is voor Es bass.
Bestel hier

Cossack Dance

Een virtuoze kozzakendans uit de opera Mazeppa van Tschaikovski.

Het verhaal van de opera Mazeppa doet denken aan de legende van Blauwbaard, waarin een jonge vrouw de avances van een jonge man afwijst en tegen de wil van haar ouders een oudere man met een slechte reputatie naar zijn kasteel volgt. Maria wordt echter door het schizofrene gedrag van Mazeppa krankzinnig.
Bestel hier

Crown Him with Many Crowns

Een spectaculaire koraalbewerking over de bekende hymne Diademata, beter bekend onder de naam ‘Crown Him with Many Crowns’. De compositie is een uitstekende concertopener maar kan bij diverse evenementen of gelegenheden worden gebruikt.
Een klankrijk en multifunctioneel werk!
Bestel hier

Fanfarovy Pochod

De uit Bohemen in Tsjechië afkomstige componist Frantisek Zita leefde van 1880 tot 1946. Zijn bekendheid had hij vooral te danken aan het componeren van marsen. In Tsjechië en de omringende landen kreeg de mars Fanfarovy Pochod (= fanfare mars) de meeste uitstraling.
Bestel hier

Flight of the Bumblebee

Dit werk is bekend bij miljoenen in de versie voor viool. In dit virtuoze werk is de hoofdrol voor een bes/es instrument. 

The Flight of the Bumblebee was oorspronkelijk geschreven als een intermezzo voor de opera “De geschiedenis van Tsaar Saltan” die voor het eerst werd opgevoerd in 1900 in Moskou. Het libretto was gebaseerd op een vertelling van de Russische schrijver Aleksandr Poesjkin. De muziek verbeeld een scène waarin de hoofdpersoon (een prins) in een hommel veranderd.
Bestel hier

Folk Festival

Folk Festival is deel 3 uit de Jazz Suite suite no 2. Op de Second Waltz na is dit misschien wel het bekendste stukje muziek uit deze suite. Folk Festival is een optimistisch, feestelijk “Perpetuum Mobile”, wervelend en overstelpend. Deze muziek is van het begin tot het einde virtuoos en stuwend.
Bestel hier

Gospel Explosion

Gospel Explosion is een selectie van de bekendste gospel songs ter wereld. In het arrangement van Marten van der Wal zijn de songs op attractieve wijze verbonden en zeer vakkundig gearrangeerd.
Bestel hier

Guardian of My Soul

Componist Darren Shaw heeft de beide hymns ‘I worship you’ en ‘O Jesus, I have promised’ gecombineerd in een arrangement. In beide hymns komt namelijk de frase ‘Guardian of my soul’ terug.
Bestel hier

Het is een nacht

Na een romantisch weekend in Brugge met zijn vriendin Valérie schrijft Guus Meeuwis het nummer Het Is Een Nacht.
Bestel hier

Hetty Wainthropp Investigates

Hetty Wainthropp Investigates is een Britse misdaaddrama-televisieserie, met in de hoofdrol Patricia Routledge (ook bekend als ‘Hyacinth Bucket’) als Henrietta “Hetty” Wainthropp. De Tune van deze gelijknamige Engelse serie is vooral beroemd door de cornet solo. Een solo, met mooie speelbare lijnen waar iedere solist goed mee uit de voeten kan.
Bestel hier

Hinemoa

Hinemoa verhaalt over de liefde tussen de dochter van Amukaria, een grote Maori-leider, en Tutanekai, een leider en dappere krijger van het eiland Mokoia.
Bestel hier

Hora Staccato

Hora Staccato is een virtuoos solowerkje voor een Bes instrument. In 1906 oorspronkelijk geschreven voor viool in een Roemeense stijl. Het werk vraagt een goede beheersing van tongslag.
De Hora is een dans uit de Balkan.
Bestel hier

If you Leave me now

Peter Cetera was bassist bij vele bekende popgroepen en componeerde vele succesnummers, waaronder dit. Nummer 634 in Radio 2 Top 2000 editie 2012
Bestel hier

Introduction & Punk

De wijze van componeren van Torstein Aagaard-Nilsen (1964) laat zich omschrijven als: compromisloos, eigenzinnig en eigentijds. Niet verwonderlijk dat dit af en toe wat stof doet opwaaien.
Midden zeventiger jaren ontstaat er een stroming binnen de jongerencultuur, die provocatie, wantrouwen tegen de grote ideologieën en de autonomie van het individu centraal stelt.
Punk is speels, agressief, veelal humoristisch en anti-alles, wat onvermijdelijk leidt tot zelfspot.
Het eerste deel (Introduction) is een weefsel, gebaseerd op voornamelijk één kort thema. Het pompeuze thema ademt de sfeer van kille lege vlakten, waar de ijzige wind je om de oren suist.
Tijdens de ‘heftige’ Punk (Presto barbaro!) is van een thema geen sprake meer. De basis voor dit deel is een steeds herhalend motief (dalende kleine terts). Dit motief wordt afgewisseld met zeer krachtige percussie slagen en later schrille samenklanken. Dit alles zorgt voor een bombastisch geheel.
Aan het slot van de Punk horen we het intoductie-thema tussen het punkgeweld door terugkomen.
Bestel hier

I Pini della Via Appia

Dit deel van Pini Di Roma beschrijft de Romeinse legioenen die ’s ochtends langs de Via Appia de stad uittrekken.
Het gehalte aan trompet-fanfares is hoog en de sfeer die geschapen wordt kan direct naar de Romeins geïnspireerde films als Spartacus en Ben-Hur worden overgebracht.
Bestel hier

Italian Fantasy

‘Luister naar de muziek van het land en je leert de mensen kennen’. Zo maar een citaat maar het geldt zeker voor de Italianen die niet alleen trots zijn op hun muziek maar ook op de mode, de auto’s en niet te vergeten het voetbal.
In de muziek spreekt echter hun warmbloedigheid en die eigenschap is in dit arrangement van Alan Fernie goed te horen. In deze muzikale sfeerschets komen de bekendste Italiaanse ’hits’ voorbij. Tarantella, O Sole Mio en operafragmenten van Verdi en Puccini maken dit werk tot een bijzondere bijdrage in uw (thema)concert. Meezingen en klappen is in dit werk toegstaan want en uitvoering van dit aanstekelijke arrangement staat garant voor een zeer gemoedelijke atmosfeer in orkest en zeker in de zaal. Buona Fortuna!
Bestel hier

Kaiserin Sissi

Nieuwe frisse mars van de jonge Duitse componist Timo Dellweg. Voor fanfare bewerkt door Marten van der Wal.
Bestel hier

Kerstnacht boven Bethlehem

De Nederlandse Christelijke band Sela schrijft nieuwe, eigentijdse liederen voor de kerk. De muziekstijl is een combinatie van worship-rock met Ierse folk en klassieke invloeden. Tijdens Sela’s concerten worden deze liederen gezongen en enthousiaste muzikanten nemen deze ervaring vaak mee naar hun eigen kerk. Kerstnacht boven Bethlehem is een lied uit 2020. Dit arrangement kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Instrumentaal door Fanfare, met zang (sopraan) of samen met een koor.
Bestel hier

John O ‘Gaunt

Dit werk vertelt de geschiedenis van de zoon van koning Edward III en koningin Philippa. Deze zoon vocht samen met zijn broer in Frankrijk en Spanje. In 1394 keerde hij voorgoed terug naar Engeland en huwde Catherine (in de compositie uitgebeeld door de hoorns die de “klokken” uitbeelden). Een lange rij van Engelse heersers waren hun nakomelingen.
Bestel hier

Kongolela

Een tour met Brazz Brothers in Tanzania in 1998 inspireerde de Noorse componist Jan Magne Førde tot het schrijven van Kongolela. Dit bruisende, swingende werk in de Afrikaanse stijl bevat solo´s voor trompet en tenorsax.
Bestel hier

Ladada (Mon Dernier Mot)

Nummer-1 hit van het 19-jarige talent Claude! Een lekkere beat en mooie melodielijnen maken dat de song, op een positieve manier, in je hoofd blijft rondhangen.
Bestel hier

Let the Tubas swing!

Een swingend solowerk voor de tubasectie (2 of 4 tubaïsten). In dit muziekstuk, gecomponeerd door Martin Scherbacher, wordt dit grote instrument lichtvoetig in de spotlight gezet in een Rockin’ & Rollin’ solo: Let the Tubas Swing. 
Bestel hier

Light as Air

Muziek is tijdloos, want hier vindt een verbroedering plaats tussen Bach en de flower-power popgroep Procol Harum. Bach’s beroemde “AIR ON A G-STRING” gaat moeiteloos over in het hedendaagse “A WHITER SHADE OF PALE” van de popgroep.
Bestel hier

Little Red Monkey

Solowerkje voor Baritonsaxofoon of Es Bas met een hoog humoristisch gehalte. De solist(e) probeert in een onderhoudende dialoog met het orkest de boventoon te voeren. Gedurende het werk ontstaat er een muzikaal conflict met de xylofoon, het orkest maakt een eind aan de discussie met een welluidend slotakkoord.
Een aanrader voor uw concert!
Bestel hier

Lord of all hopefulness

“Lord of all Hopefulness” is een christelijke hymne geschreven door de Engelse schrijver Jan Struther. De hymne is een van de meest populaire hymnen in het Verenigd Koninkrijk. “Lord of all Hopefulness” wordt gewoonlijk gespeeld op de melodie van een Iers volkslied genaamd Slane. Slane is ook de melodie van een andere bekende hymne, “Be Thou My Vision”, en van de hymne “Lord of Creation, to Thee be All Praise”.
Bestel hier

Only in Sleep

Sara Teasdale’s nostalgische visie van de kindertijd die opnieuw wordt beleefd door middel van dromen, en Ēriks Ešenvalds past dit toe in muziek van regelmatige frasen.  De Flugelhorn die bij de opening te horen was, keert aan het einde terug. Verloren in mijmering, terwijl een laatste paar akkoordtrillingen zweven en tot niets eindigen.
Bestel hier

Pastime with Good Company

De adellijke Henry VIII was ook componist en beslist niet de minste. Marten van der Wal maakte een schitterend arrangement voor fanfare van deze compositie en stak Henry VIII in een vernieuwd jasje met moderne ritmiek.
Bestel hier

Pater Noster

Het prachtige en succesvolle Pater Noster van Rebecca Lundberg is nu ook verkrijgbaar voor Fanfare.
De solo partij is beschikbaar voor B♭, C, E♭ en F instrumenten.
Bestel hier

Pomp and Circumstance March no 4

De Pomp and Circumstance – Pracht en Praal – van Edward Elgar kennen we waarschijnlijk nog het meest van de “Land of Hope and Glory” melodie. Vooral bekend geworden door de Night of the Proms in Engeland.
De 4e mars in deze militaire mars reeks kent ook een dergelijk Nobel trio.
Deze prachtige fanfare bewerking van Marten van der Wal zal zeker niet misstaan op uw concertprogramma.
Bestel hier

Prayer of St. Gregory

Introvert, eenvoudig en bovenal wonderschoon zijn de klanken van van deze bewerking van het bekende Amerikaanse lied ‘Make me a Channel of your Peace’. 
Met dit zeer toegankelijke, voor iedereen te spelen werk, verovert u op eenvoudige wijze de harten van zowel spelers als luisteraars. 
Een echte aanrader om als rustpunt in uw concertprogramma te gebruiken.
Bestel hier

Ruby Tuesday

Ruby Tuesday is opgenomen door The Rolling Stones in 1966 en uitgebracht in januari 1967. Het lied werd een nummer-één hit in de Verenigde Staten en bereikte de derde plaats in de hitlijsten in Engeland.
Volgens Keith Richards, in een interview met Rolling Stone 1971, schreef hij het lied in een hotelkamer in Los Angeles in het begin van 1966 over een groupie die hij kende: hij heeft ook verklaard dat het ging over Linda Keith, zijn vriendin in het midden van de jaren ‘60. Nummer 838 in Radio 2 Top 2000 editie 2012.
Bestel hier

Shenandoah

Shenandoah is gebaseerd op een zeer bekend Amerikaans volksliedje, en ligt vanaf het eerste moment bijzonder prettig in het gehoor.
De warme klanken van deze prachtige melodie vormen een rustpunt in uw concertprogramma.
Shenandoah is ook zeer goed te gebruiken in een eredienst.
Bestel hier

Simple Gifts

Het lied Simple Gifts vindt zijn oorsprong in 1848 in de Shaker Community, geschreven door Joseph Brackett. Later is de melodie in vele variaties en arrangementen opgenomen in diverse werken.
Marten van der Wal weet de verschillende fanfarekleuren in deze bewerking prachtig naar voren te brengen.
Bestel hier

Soli Deo Gloria

In deze bewerking horen we de bekende frases uit JS. Bachs koraalprelude, ‘Jesu, Joy of man’s desiring’, die weer vloeiend overgaat in Naida Hearn’s ‘Jesus, name above all names’.
Bestel hier

The Maid of the Moor

Dit werk van de hand van Goff Richards werd in de 80-er jaren geschreven en is vooral bekend geworden onder de naam Demelza in de versie voor althoorn. 
Marten van der Wal instrumenteerde het voor solist en orkest. De melodie is zeer bijzonder en wordt op prachtige wijze in de compositie verwerkt.
Bestel hier

The Majesty and Glory of Your Name

Deze mooie hymne is al door duizenden kerk- en schoolkoren over de hele wereld gezongen. Marten van der Wal is er in geslaagd een waardige instrumentale versie te maken voor harmonie en fanfare.
Bestel hier

The Sheperd’s Song

Een Franse traditional uit de Auvergne met een solo voor trompet. Ook te gebruiken voor kerst.
Bestel hier

The Wind beneath my Wings

Een prachtige en gevoelvolle solo voor trombone is dit thema van “Beaches”.
Bestel hier

Two Hymn Tunes

Twee mooie koralen van Ball, “Gerontius” en “Jesu meine Freude” van componist Eric Ball.
Bestel hier

Vitae Lux

Een lyrisch werk van deze Noorse componist, met mooie solo’s voor trombone en trompet, afgewisseld met welluidende tutti-passages.
Bestel hier

We’re Going to Ibiza

De absolute zomerhit 1999 van de popgroep Vengaboys. Voor fanfare en harmonie.
Bestel hier

With one Look

Uit de musical “Sunset Boulevard” van Andrew Lloyd Webber stamt dit gedragen werk dat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden.
Bestel hier


Harmonie

Crown Him with Many Crowns

Een spectaculaire koraalbewerking over de bekende hymne Diademata, beter bekend onder de naam ‘Crown Him with Many Crowns’.
De compositie is een uitstekende concertopener maar kan bij diverse evenementen of gelegenheden worden gebruikt.
Een klankrijk en multifunctioneel werk!
Bestel hier

Fanitullen

Fanitullen is een levendige, mooie ‘Slàtt’, een oude Noorse melodie die gespeeld word op een traditionele ‘Hardingfele’ (Hardanger viool).
Door de heftige ritmiek en het opzwepende karakter, werd het spelen van een Fanitullen gedurende lange tijd als niet kies beschouwd. Er zouden invloeden van de duivel in schuilen. Fanitullen zou daarom misschien wel als een soort Rock’n Roll van de 18e eeuw gezien kunnen worden.
De bewerking van Tom Brevik is gebaseerd op een compositie voor piano van Ole Olsen (1850-1927)
Bestel hier

Guardian of My Soul

Componist Darren Shaw heeft de beide hymns ‘I worship you’ en ‘O Jesus, I have promised’ gecombineerd in een arrangement. In beide hymns komt namelijk de frase ‘Guardian of my soul’ terug.
Bestel hier

Het is een nacht

Na een romantisch weekend in Brugge met zijn vriendin Valérie schrijft Guus Meeuwis het nummer Het Is Een Nacht.
Bestel hier

If you Leave me now

Peter Cetera was bassist bij vele bekende popgroepen en componeerde vele succesnummers, waaronder dit. Nummer 634 in Radio 2 Top 2000 editie 2012
Bestel hier

Introduction & Punk

De wijze van componeren van Torstein Aagaard-Nilsen (1964) laat zich omschrijven als: compromisloos, eigenzinnig en eigentijds. Niet verwonderlijk dat dit af en toe wat stof doet opwaaien.
Midden zeventiger jaren ontstaat er een stroming binnen de jongerencultuur, die provocatie, wantrouwen tegen de grote ideologieën en de autonomie van het individu centraal stelt.
Punk is speels, agressief, veelal humoristisch en anti-alles, wat onvermijdelijk leidt tot zelfspot.
Het eerste deel (Introduction) is een weefsel, gebaseerd op voornamelijk één kort thema. Het pompeuze thema ademt de sfeer van kille lege vlakten, waar de ijzige wind je om de oren suist.
Tijdens de ‘heftige’ Punk (Presto barbaro!) is van een thema geen sprake meer. De basis voor dit deel is een steeds herhalend motief (dalende kleine terts). Dit motief wordt afgewisseld met zeer krachtige percussie slagen en later schrille samenklanken. Dit alles zorgt voor een bombastisch geheel.
Aan het slot van de Punk horen we het intoductie-thema tussen het punkgeweld door terugkomen.
Bestel hier

Ladada (Mon Dernier Mot)

Nummer-1 hit van het 19-jarige talent Claude! Een lekkere beat en mooie melodielijnen maken dat de song, op een positieve manier, in je hoofd blijft rondhangen.
Bestel hier

Light as Air

Muziek is tijdloos, want hier vindt een verbroedering plaats tussen Bach en de flower-power popgroep Procol Harum. Bach’s beroemde “AIR ON A G-STRING” gaat moeiteloos over in het hedendaagse “A WHITER SHADE OF PALE” van de popgroep.
Bestel hier

Little Red Monkey

Solowerkje voor Baritonsaxofoon of Es Bas met een hoog humoristisch gehalte. De solist(e) probeert in een onderhoudende dialoog met het orkest de boventoon te voeren. Gedurende het werk ontstaat er een muzikaal conflict met de xylofoon, het orkest maakt een eind aan de discussie met een welluidend slotakkoord.
Een aanrader voor uw concert!
Bestel hier

Now to God our King

Een bewerking van een geestelijk lied (Psalm 81) spreekt altijd tot de verbeelding. Zeker als het zo intiem en sfeervol, maar ook zo welluidend en majestueus klinkt als in Now to God our King.
Marten van der Wal maakte de instrumentatie voor harmonie-orkest.
Bestel hier

Pastime with Good Company

De adellijke Henry VIII was ook componist en beslist niet de minste. Marten van der Wal maakte een schitterend arrangement voor fanfare van deze compositie en stak Henry VIII in een vernieuwd jasje met moderne ritmiek.
Bestel hier

The Maid of the Moor

Dit werk van de hand van Goff Richards werd in de 80-er jaren geschreven en is vooral bekend geworden onder de naam Demelza in de versie voor althoorn. Marten van der Wal instrumenteerde het voor solist en orkest.
De melodie is zeer bijzonder en wordt op prachtige wijze in de compositie verwerkt.
Bestel hier

The Majesty and Glory of Your Name

Deze mooie hymne is al door duizenden kerk- en schoolkoren over de hele wereld gezongen. Marten van der Wal is er in geslaagd een waardige instrumentale versie te maken voor harmonie en fanfare.
Bestel hier

The Sheperd’s Song

Een Franse traditional uit de Auvergne met een solo voor trompet. Ook te gebruiken voor kerst.
Bestel hier

The Wind beneath my Wings

Een prachtige en gevoelvolle solo voor trombone is dit thema van “Beaches”.
Bestel hier

Two Hymn Tunes

Twee mooie koralen van Ball, “Gerontius” en “Jesu meine Freude” van componist Eric Ball.
Bestel hier

Vitae Lux

Een lyrisch werk van deze Noorse componist, met mooie solo’s voor trombone en trompet, afgewisseld met welluidende tutti-passages.
Bestel hier

We’re Going to Ibiza

De absolute zomerhit 1999 van de popgroep Vengaboys. Voor fanfare en harmonie.
Bestel hier


Brassband

Ladada (Mon Dernier Mot)

Nummer-1 hit van het 19-jarige talent Claude! Een lekkere beat en mooie melodielijnen maken dat de song, op een positieve manier, in je hoofd blijft rondhangen.
Bestel hier

Let the Tubas swing!

Een swingend solowerk voor de tubasectie (2 of 4 tubaïsten). In dit muziekstuk, gecomponeerd door Martin Scherbacher, wordt dit grote instrument lichtvoetig in de spotlight gezet in een Rockin’ & Rollin’ solo: Let the Tubas Swing. 
Bestel hier